Verdensnyhet - Få opp til tusen klatreruter på samme areal som en tidligere fikk plass til 3! ruter
I samarbeide med Eksperter innen elektronikk og data har UTE utviklet en revolusjonerende ny klatreveggløsning. Systemet er basert på at veggen fylles med klatretak. Over og under hvert tak monteres en lysdiode som er koblet til en datasentral. Det finnes et lignende system for buldring, men så langt vi vet ingen som tilbyr et slik system for klatrevegger hvor en også kan benytte eksisterende vegger.
Fra våre store touchskjerm kan «ruteskruerne» nå programmere nye ruter på veggen. Å lage en ny rute tar nå ca 1/8 av tiden det tar å lage en konvensjonell rute. Les mer.
Systemet minimaliserer derfor en av de største kostnadene ved å drive en klatrehall. Det er også lett å få interesserte kunder til å bidra med ruteskruing fordi det er så enkelt å lite tidkrevende og teknologien oppfattes som spennende. Det er også slik at aktive brukere aldri får nok nye ruter. Nå vil en til en lav kostnad i større grad kunne tilfredsstille disse. En slipper også å ta ned «gamle» ruter hver hang en skrur en ny
Brukeren velger ruter etter vanskelighetsgrad på våre store og brukervennlige touchskjerm. Når ruten er valgt lyser de aktuelle takene opp. Les mer.
Det er grønne lys under takene og røde lys over. På denne måten er takene synlig for klatreren både fra over og undersiden samt at de ulike fargene gjør det enklere for klatreren å være sikker på hvilke tak som gjelder. (Du trår på tak under røde lys, og du tar i tak over grønne lys). I tillegg har vi satt på røde og chips på hele veggen, men disse er ikke opplyst Systemet forteller også brukeren hvilken fottaksvariant som gjelder. På vår visningsvegg er det 4 ulike muligheter: Opplyste gule tak, opplyste gule tak samt røde chips eller kun røde eller blå chips. Det betyr at en rute kan ha 4 ulike «fottaksvarianter» med ulik vanskelighetsgrad, noe som gir enda flere nye ruter pr time med ruteskruing.
Bedre og mer konsistent gradering da brukeren graderer ruten etter å ha klatret, og systemet setter graden i forholdet til gjennomsnittet av tilbakemeldingene fra klatrerne. Les mer.
Klatrehaller får alltid en del kritikk og tilbakemeldinger i forhold til at brukere er uenige i graderinger. På lysveggen minimaliseres dette problemet samt at brukeren oppfatter det som positivt at han blir «hørt»
Brukerne gir også rutene fra 1 til 5 stjerner hver rute får karakter etter snittet av disse tilbakemeldingene. Les mer.
Høyt graderte ruter blir dermed mye brukt, mens lavt graderte ruter i mindre grad blir klatret. Det utgjør dermed ikke noe problem om det skulle bli en del dårlige ruter på veggen som følge av at vanlige brukere også skulle få prøve seg som ruteskruere.
Kombinert med selvsikrere gir systemet klatrere et stort antall muligheter, selv uten partner. Les mer.
Mange sliter med å få med seg noen akkurat når de ønsker å klatre. Med en lysvegg kombinert med selvsikrer kan en komme alene og likevel ha et stort antall ruter å klatre. Dette øker også antall klatrere på dagtid hvor de fleste haller uansett har få brukere. Da det kun kreves topptaukort for å benytte selvsikreren senker dette også terskelen for bruk av hallen.
Barn elsker å klatre på lysveggen fordi det er så mange mulige tak og bruke og fordi takene har lys. Les mer.
Ofte er det få ruter i klatrehallene som egner seg for barn fordi de trenger mange tak med korte mellomrom. På lysveggen kan de jo benytte alle takene om en skulle ønske det.
Systemet kan monteres på eksisterende klatrevegger eller en kan bygge en ny vegg for formålet. Les mer.
- Eksisterende haller:
- Kan få en meget stor økning i antall ruter i hallen ved å benytte ca. 2 meter av hallens breddde (ettoppanker) til en lysvegg
- Store besparelse i kostnaden for ruteskruing
- Systemet kan installeres på vegger både med og uten overheng.
- Mer fornøyde kunder
- Levert med selvsikrere vil aleneklatrere (som ofte benytter hallen på dagtid) få et fullverdig tilbud med et stort antall ruter.
- Mulighet for å lage uformelle konkurranser med svært liten ressursbruk
- Mindre klager på lite nyskruing
- Lettere å tilfredsstille krevende brukere med hyppigere nye ruter av høy vanskelighetsgrad
- Barnevennlig
- Ved nybygg:
- En kan bygge en klatrehall til et gitt antall brukere med langt mindre arealbruk enn tidligere. Perfekt for mindre kommuner som ønsker å etablere et bra tilbud innen klatring uten for store kostnader.
- En liten hall kan allikevel ha et stort antall ruter.
- Levert med selvsikrere vil aleneklatrere (som ofte benytter hallen på dagtid) få et fullverdig tilbud med et stort antall ruter.
- Mulighet for å lage uformelle konkurranser med svært liten ressursbruk
- Mindre klager på lite nyskruing
- Lettere å tilfredsstille krevende brukere med hyppigere nye ruter av høy vanskelighetsgrad
- Barnevennlig
Ute.no i Trondheim med mer enn 20 års erfaring innen bygging og drift av klatrevegger står bak utviklingen av veggen som også er funnet støtteberettiget av Norges forskningsråd. Les mer.
Vi har i mange år hatt klatrebutikker både i Trondheim og Bergen. Ellers har vi hatt omfattende kursvirksomhet innen klatring i en årrekke. I utviklingen av lysveggen har vi samarbeidet tett med eksperter innen elektronikk og dataprogrammering. Norges Forskingsråd godkjente i 2018 Lysveggen som støtteberettiget i henhold til Skattefunnordningen.
Det ble i 2017 bygget en modell i liten skala før vi tidlig i 2018 satte opp en fullskalavegg i UTE-hallen i Trondheim (2,40m * 13 m med noe overheng). I løpet av 2018 og 2019 ble det gjort en rekke forbedringer både på vegg utstyr og program før man nå har kommet frem til et oppsett som ser ut til å fungere meget bra. Tilbakemeldingene fra brukerne er nå svært positive.
Ved interesse for en slik vegg:kontakt: eivind @ute.no eller ring oss på tlf: 90973372